CARTEA

O carte este o colecție de hârtii, pergamentesau alte astfel de materiale, în formă de coli sau foi de cele mai multe ori egale între ele și legate sau broșate într-un volum.Cea mai veche metodă de a transmite mesaje și povești era prin transmitere orală.

Înainte de invenția și adoptarea tiparului, toate cărțile erau copiate de mână, de aceea ele erau scumpe și rare. În timpul Evului Mediu, doar bisericile, universitățile și nobilii bogați își permiteau cărți, care erau deseori legate cu lanțuri pentru a preveni furtul lor. Primele cărți foloseau pergament sau piele de vițel pentru pagini, dar ulterior s-au înlocuit cu hârtie. Îngrijirea corespunzătoare a cărților ține cont de posibilitatea schimbărilor chimice asupra coperții și textului. Cel mai bine sunt păstrate în lumină redusă, să nu fie sub acțiunea directă a luminii solare, la temperatură joasă și umiditate moderată.

IMPORTANTA CARTII

Cartea este singura care ne oferă șansa de a pătrunde tainele lumii în care trăim, oferindu-ne spre analiză felii de viață reală prin iluzia scriitoricească propusă.Fie că este vorba de subiecte tradiționale sau chiar inovatoare, cartea are darul de a ne transpune într-o lume veridică sau fantasmagorică, fascinându-ne până în cele mai mici detalii.Într-o lume tristă, plină de probleme și greutăți, lectura pare a fi singura portiță de salvare, transpunându-ne într-o lume atipică, care ne face să uităm de propria noastră viață cotidiană.Mihail Sadoveanu spunea că numai cartea este singura care ne poate face să trăim în afara minciunilor, nedreptăților și prejudecăților sociale prezente la tot pasul în lumea în care trăim „Toți cei care au acces la o bibliotecă vor fi mai puternici sufletește și psihic. Aceștia sunt cei care vor putea înfrunta mai ușor viața și vor avea vocabularul adecvat pentru a face acest lucru”.

Cartea este în viţa noastră un element central al creării unui psihic sănătos a unei culturi generale ,este sprijinul în cazul unei decăderi nervoase , este uneori ceva mai mult decât un profesor deoarece cu ajutorul ei putem să descoperim lucruri noi.

cartelitere3.gif